Quantcast
Channel: Aktuellt
Viewing all 713 articles
Browse latest View live

Ansökan - såhär gör du

$
0
0
Open Studios 2019 Handarbetets Vänner_foto Caroline Östlund_7110.jpg

För dig som är intresserad av att söka till någon av våra längre utbildningar inom textilt hantverk följer här en genomgång av hur en ansökan ska vara uppbyggd och hur processen går till.

HV Skola erbjuder tre heltidsutbildningar inom textilt hantverk: 

Textilhantverk Basår,

Textilhantverk Sömnad 

Högre textil hantverksutbildning.

Välj den/de utbildningar som du tycker verkar intressanta, det går bra att söka flera av våra utbildningar samtidigt.

När du kommit fram till vilken/vilka utbildningar som du vill söka, går du in på skolans ansökningssida och registrera dig och skapar en profil. Du kan arbeta med din ansökan på din sida ända fram till sista ansökningsdag som är 15 april 2019. 

Kom ihåg att om du har frågor om kommande ansökningsperiod, så är det bara att maila till skola@hv-textil.se, så hjälper vi dig med din ansökan och svarar på dina frågor.

------------------------------------------

>>> Du registrerar dig som användare här: https://apply.yh-antagning.se/to/hv-textil/ht2019

När du är registrerad kan du börja kika på det som ingår i en godkänd ansökan.

I ansökan ingår:

1. Kopia av Id-handling med foto (körkort, pass, id-kort)

2. Styrkt behörighet från svenskt gymnasium eller motsvarande.

3. Arbetsprover:

Till din ansökan vill vi att du skickar in en portfolio som visar din kreativa förmåga. Vi vill också att du löser en uppgift som du skickar in bilder av. Uppgift och portfolio ska skickas som en PDF-fil. Bilder bör ha upplösningen 300dpi.

3a. Portfolio
I din portfolio vill vi att du skickar in bilder på arbeten som visar ett varierat urval av dina färdigheter. Du presenterar arbeten/projekt utförda i valfria tekniker och material, fördelade över 4 sidor. Det kan exempelvis vara textila arbeten, idéskisser, foton, teckningar, kroki eller collage. Minst ett arbete bör dock vara en handritad skiss eller teckning utförd i blyerts, tusch, kol eller krita. Ange vald teknik under varje bild. Märk respektive sida med: ”portfolio".

3b.  Uppgift
Årets uppgift innebär att du visar oss din tolkning av de tre dygderna:

tro, hopp och/eller kärlek.

Välj en av dygderna eller alla tre. Du löser uppgiften på valfritt sätt, det finns inget rätt eller fel i hur du utför den – försök förhålla dig fritt, använd din fantasi och pröva dig fram. Du väljer själv vilka material och tekniker du vill arbeta i och presenterar uppgiften fördelad över 2 sidor. Tänk på att du också kan presentera en process eller undersökning av begreppet/begreppen. Märk respektive sida med: ”uppgift".

4. Personligt Brev:

I det personliga brevet presenterar du dig själv och varför du söker utbildningen samt en kortfattad motivering till hur du arbetar/vill arbeta inom textil. Max en (1) A4-sida i PDF-format.

5. Kortfattad CV:

Skriv en kortfattad CV där du anger dina tidigare utbildningar och relevanta arbetslivserfarenheter. Max en (1) A4-sida i PDF-format.

För dig som söker Högre textil hantverksutbildning. 6. Intyg vävning och konstsömnad

Dokument som styrker att du genomgått utbildningen Textilhantverk Basår eller motsvarande (grundkunskaper i vävning (200 h) och konstsömnad (100h). Om du känner dig osäker vad det innebär, kontakta skola@hv-textil.se för mer information. Bifoga det här intyget samt övriga dokument under "Övriga" på ansökningssidan.

När du känner dig nöjd är det bara att skicka in!

-----------------------------

Du har skickat in, vad händer nu?

  • Du får en bekräftelse på din sida på Yh-antagning att vi har tagit emot din ansökan.
  • Vår jurygrupp går igenom alla ansökningar. Vid behov kan komma att kontakta dig inför antagningsbeslutet.
  • Antagningsbesked till samtliga sökande publiceras på ditt konto här på Yh-antagning från och med maj och framåt. Inga förhandsbesked ges på telefon.
  • Om du har några frågor innan dess, maila till skola@hv-textil.se.

Vi behandlar senare inkomna ansökningar i mån av plats, lista för reserver finnes. Utomnordiska studerande bör teckna försäkring innan de anländer till Sverige.

Hör gärna av dig till oss om du behöver hjälp med din ansökan, maila skola@hv-textil.se eller ring 08-545 686 50.



Ny intervjuserie på HVs Facebook

$
0
0
_DSC0408.JPG

På temat: Alumni från HV Skola, vad gör de idag? 


Inom kort kommer vi att släppa en ny intervjuserie här på vår Facebook-sida där våra tidigare studerande får berätta om vad man egentligen kan syssla med efter examen från HV Skola.

Först ut är Miriam Parkman, frilansade handvävare/textilkonstnär, skribent och hårstylist, som kommer att berätta vad hon fått med sig från sin tid på HV och vad hon gör idag. Intervjun kommer upp inom kort. Keep your eyes peeled! 👀

Här hittar du länken till vår Facebooksida: https://www.facebook.com/HandarbetetsVanner/

---------

Foto på projektet Ethel Sharp, jackor som Miriam tagit fram tillsammans sömmerska Amanda Sharp. Miriam har vävt tyget och Amanda har sytt jackorna.


Alumni från HV Skola - Miriam Parkman

$
0
0
IMG_0300.jpg

Idag lanserar vi del 1 i vår nya intervjuserie med fokus på alumni från HV Skola.

Först ut är Miriam Parkman, frilansade handvävare/textilkonstnär, skribent och hårstylist, som kommer att berätta vad hon fått med sig från sin tid på HV och vad hon gör idag.

Namn: Miriam Parkman
Bor i: Järfälla/Stockholm
Titel: Frilansar som handvävare/textilkonstnär, skribent och hårstylist
Vilka utbildningar har du gått på HV: Textilt Hantverk Basår och Högre Textilt Hantverk, tog examen 2016.

Hej Miriam! Vi börjar från början, vad gjorde du innan du började på HV Skola? Innan HV var min enda förberedande textila utbildning gymnasieprogrammet "Hantverk Mode och Design" i Sundsvall 2006-2009. Efter den var jag dock inte alls sugen på mer textil utan jobbade i butik samt med mat/recept i olika former. Parallellt hade jag dock mitt intresse för estetik och kultur från 1900-talets första hälft.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig på HV Skola? Jag ville inte flytta ifrån Stockholm vilket jag trodde att jag skulle behöva göra för att gå en mer hantverksinriktad utbildning inom textil (inte mode/sömnadsinriktad). Min bästa kompis som då gick på Nyckelviken berättade om HV och när jag kollade in skolans hemsida kände jag direkt att det var rätt! 

Det var perfekt att basåret var fristående - jag som inte pluggat på fem år var lite nervis inför att göra det igen - att inte signa upp på mer än ett år först kändes skönt. Sen gick det väl bara typ 1 vecka innan jag älskade det och var helt fast, haha!

Vad är det viktigaste du har fått med dig från din tid på HV? Oj - allt?! Jag kunde inte väva när jag började på HV. Jag kunde inte planera en varp, inte sätta upp en vävstol, inte färga, inte vad som var skillnaden på rya och flossa och vad en färgeffekt var. Det är ganska mind blowing hur mycket jag lärde mig under de tre åren, och hur det fortsätter utvecklas projekt för projekt i min egen verksamhet. HV:s unika cocktail av att lära ut vävning, färgning och konstsöm enligt hantverkets alla regler, samtidigt som lärare med stor kunskap och fantastiskt engagemang uppmuntrar till egen form och utförande är helt enkelt en vinnande kombo. 

Vad gjorde du efter HV och vad pluggar/arbetar du med idag?  Under examensperioden ansökte jag om praktik på ett företag som då hette Manos Zapotecas (nu MZ Fairtrade) i Oaxaca, Mexiko. Jag visste att jag ville någonstans och göra någonting, men visste inte riktigt vart förrän en vän i USA tipsade om detta företag.  

MZ producerar väskor, mattor och kuddar efter Zapotec-traditionen i Teotitlán del Valle utanför Oaxaca, men i egna kollektioner som främst säljs på den amerikanska marknaden. Jag blev väldigt intresserad av såväl den hållbara företagsmodellen (såväl etiskt som miljömässigt och kulturarvsbevarande) och hade redan fått nys om Oaxaca som en textilares drömstad. Jag kontaktade dem och låg på tills jag fick ja, haha! Finansierad av stipendier arbetade jag som obetald “design intern” hos dem i tre månader. 

Det var en helt fantastisk upplevelse som fortfarande är med mig mentalt varje dag - jag lärde mig massor och inspirerades av såväl natur och kultur som de möten jag fick göra med de master weavers som efter tusenårig tradition verkar där. Min praktik kulminerade i kollektionen "MZ Indigo" - en exklusiv kollektion efter min idé där de enbart använder naturligt färgad indigo tillsammans med naturligt vit ull. Jag ritade bland annat en matta och en kudde, kollektionen har sålt slut flera gånger och finns fortfarande till salu på deras webbsida. Innan jag åkte hann jag dock också med att göra kostym till Riksteatern-föreställningen "Fäboland", tillsammans med Hanna Kisch, och lägga grunden till det som efter min hemkomst skulle bli Studio Supersju - framtidens vävgrupp. 

Idag har jag precis sagt upp mig från mitt deltidsjobb i butik och ska testa att satsa 100% på frilansande. Studio Supersju har flera projekt på gång och kombinerat med föreläsningsuppdrag, mina hårkurser och skribentuppdrag åt bl a Scandinavian Retro och American Trails Magazine känns det rimligt att ge det en chans. 

Har du något aktuellt projekt som du vill berätta om? Lördagen den 6 april hade vi vernissage för utställningen "Studio Supersjus Smeksamma Slag" på galleri Kaleido i Uppsala. Det som känns mest spännande är inte helt officiellt än, men jag kan avslöja att det har med något som kommer dyka upp i bokhandlarna så småningom att göra...

Sist men inte minst, har du något tips till någon som vill verka inom det textila fältet?Att jobba i grupp har bevisat sig vara bra... ;) Nej men på riktigt - vi grundade i att vi inte ville slå oss fram med armbågarna, inte ville kämpa som om det bara fanns plats för en på toppen; som att det "textila fältet"är så oerhört smalt, svårt och missförstått att det nästan inte är någon idé att ens försöka. Det har hänt så otroligt mycket på de senaste åren - det är en ny vurm, en ny tid för hantverk i allmänhet och med sociala medier behöver det inte ens vara svårt att synas, få kontakt med andra och visa upp vad man gör. Att jobba i grupp ger ännu mera benefits - man slipper göra allt själv och bjuder man in andra får man även andras kontaktnät och andra fördelar på köpet. Med det sagt inte att även vissa nackdelar kommer med - vi kommer verkligen inte alltid överens i gruppen! Men, även det blir till en fördel vare sig man vill eller inte i slutändan, eftersom att man oftast inte har den briljanta idén helt perfekt från början utan genom att testas med andra blir mycket bättre än den hade blivit från början. 

——————

Om du vill veta mer om Miriam Parkman och hennes projekt: 

@miriamethel 

www.studiosupersju.com


Länk till utbildningarna som Miriam har gått på HV Skola:

Textilhantverk Basår: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/textilhantverk-basar/

Högre textil hantverksutbildning: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/hogre-textil-hantverksutbildning-2-ar/


Sista ansökningsdag för höstens terminsstart är måndagen den 15 april!


@hvtextil

www.hv-textil.se  

—————— 

Dagens alumn: Sophie Jungkvist

$
0
0
_DSC0224.jpg

I del 2 i vår intervjuserie med alumni får vi veta mer om Sophie Jungkvist.

"Det är viktigt att inte begränsa sig själv utav rädsla för att göra fel och framstå som överambitiös, även om man kanske får backa senare. Oftast är det bäst när man inte vet exakt hur mycket arbete något kommer ta, och kan tänka stort och nytt."


Namn: Sophie Jungkvist

Bor i: Borås

Vilken utbildning har du gått på HV: Textilhantverk Basår (gick ut 2017)


BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

Innan jag började på HV så gick jag ett år på bokbindarlinjen på Leksands folkhögskola. Men när jag vistades i Dalarna och såg alla vackra handvävda tyger och besökte Sätergläntans bibliotek så visste jag att det var textil jag egentligen ville göra, och alltid har velat göra.

När jag bestämde mig för att jag ville hålla på med textil så tänkte jag att jag måste lära mig att väva. HV var den skolan jag såg där den tekniska kunskapen (inte bara om vävning, utan fibrer, material, färgning etc) blandades lika mycket med det konstnärliga uttrycket, och eftersom jag ville bli bra på båda delarna så visste jag att det var den skolan jag måste söka.  


VAD GJORDE DU EFTER HV? 

Efter HV började jag med Textildesign på Textilhögskolan i Borås, och det är där jag nu går mitt andra år. Mitt mål på Textilhögskolan har varit att bredda mina kunskaper och lära mig mer om den industriella produktionen. Vi har haft olika kurser med bland annat mönster och tryck, stickning och väv. Just nu försöker jag sammanställa min portfolio.


VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN DIN TID PÅ HV?

Kunskapen! Efter bara ett år på HV är jag förvånad över hur mycket jag kan om vävning. Utbildningen jag går nu är bredare, och det är svårare att få tid till att bli riktigt bra på en sak (vi får mer tid till det det sista året). Jag hade aldrig förstått väv så bra som jag gör nu om jag inte hade gått på HV. Att inte förstå grunderna i en teknik kan vara så frustrerande och begränsande, och att lära mig hur en väv är sammansatt tråd för tråd gav mig ett tankesätt som har hjälpt mig med andra projekt, till exempel ett stickprojekt som jag gjorde förra terminen.


HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Sök HV! Jag kan verkligen rekommendera! Skolan är en sån bra miljö där lärarna ser en och man utvecklas. Sen tycker jag att det är viktigt att inte begränsa sig själv utav rädsla för att göra fel och framstå som överambitiös, även om man kanske får backa senare. Oftast är det bäst när man inte vet exakt hur mycket arbete något kommer ta, och kan tänka stort och nytt.

Om du vill veta mer om Sophie och hennes projekt: 

----------

Länk till utbildningen som Sophie har gått på HV Skola:
Textilhantverk Basår: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/textilhantverk-basar/

Sista ansökningsdag för höstens terminsstart är måndagen den 15 april!


#hvskola #handarbetetsvänner #hvalumni #thefutureoftextile

Utställning: Outforskat vatten – tyllbroderiet gör en världsomsegling

$
0
0
Norra Ishavet 2.jpeg

I utställningen, signerad Katarina Evans, bjuds en upptäcktsresa med nål och tråd i materialet tyll.

Det är broderier stora och små. Det största i form av en världskarta, det minsta frimärkesstort. Broderier som utforskar yta, struktur, lager-på-lager och de för tyll – och spetssömmar karakteristiska genombrutna ytorna som skapar ljus och skuggeffekter. Broderier där avigsidan är lika mycket del av arbetet som framsidan.

Temat för utställningen är hav och vatten - och vad som lever under ytan.

Medutställare är studenter på Handarbetets Vänner Skolas sömnadsutbildning och Livstycket Kunskaps- och designcenter i Tensta.

---------------

VERNISSAGE
ONSDAG 24 APRIL kl. 17.00-19.00

UTSTÄLLNINGSPERIOD
24 APRIL - 11 MAJ 2019

-------------------- 

Läs mer om HV: www.hv-textil.se

Läs mer om Katarina Evans: http://broderievans.blogspot.com/

OBS! Butik och Galleri öppnar först 17.00 på vernissagedagen.

Öppettider: ons-fre kl. 12-16, lör 11-16.

Dagens alumn: Tove Starfelt

$
0
0
1.png

I del 3 i vår intervjuserie med alumni får vi veta mer om Tove Starfelt.

"Jag hade fått höra att HV var skolan att gå om det var textil en ville hålla på med och det lockade mig att lära mig om det textila materialet från grunden."



Namn: Tove Starfelt

Bor i: Dals Långed

Vilken utbildning har du gått på HV: Textilhantverk Basår (gick ut 2017)


BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

Innan jag började på HV hade jag ingen mer textil bakgrund än ett stort intresse för textil som främst hade uttrycks genom klädsömnad.   

Jag hade fått höra att HV var skolan att gå om det var textil en ville hålla på med och det lockade mig att lära mig om det textila materialet från grunden.  


VAD GJORDE DU EFTER HV? 

Efter det textila basåret på HV började jag på HDK Steneby Textil-kropp-rum där jag nu går andra året. 


HAR DU NÅGOT AKTUELLT PROJEKT SOM DU VILL BERÄTTA OM?

Jag jobbar med lite olika projekt just nu. Framför allt kan jag berätta om ett undersökande väv projekt där jag utforskar hur vida jag kan väva ett material som i sig skapar en tre dimensionell form. Delvis genom att sätta karaktäristiskt sätt olika material och bindningar i relation till varandra för att skapa en spänning.


VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN HV?

Intresset för och kunskaperna inom vävning! Det är så coolt.


HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Jag är så glad att jag började plugga textil. Det finns så sjukt mycket en kan ägna sig åt inom det textila området, det är bara börja någonstans!


----------

Länk till utbildningen som Tove har gått på HV Skola:
Textilhantverk Basår: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/textilhantverk-basar/

Sista ansökningsdag för höstens terminsstart är måndagen den 15 april!


#hvskola #handarbetetsvänner #hvalumni #thefutureoftextile

Dagens alumn: Tove Starfelt

$
0
0

I del 3 i vår intervjuserie med alumni får vi veta mer om Tove Starfelt.

"Jag hade fått höra att HV var skolan att gå om det var textil en ville hålla på med och det lockade mig att lära mig om det textila materialet från grunden."



Namn: Tove Starfelt

Bor i: Dals Långed

Vilken utbildning har du gått på HV: Textilhantverk Basår (gick ut 2017)


BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

Innan jag började på HV hade jag ingen mer textil bakgrund än ett stort intresse för textil som främst hade uttrycks genom klädsömnad.   

Jag hade fått höra att HV var skolan att gå om det var textil en ville hålla på med och det lockade mig att lära mig om det textila materialet från grunden.  


VAD GJORDE DU EFTER HV? 

Efter det textila basåret på HV började jag på HDK Steneby Textil-kropp-rum där jag nu går andra året. 


HAR DU NÅGOT AKTUELLT PROJEKT SOM DU VILL BERÄTTA OM?

Jag jobbar med lite olika projekt just nu. Framför allt kan jag berätta om ett undersökande väv projekt där jag utforskar hur vida jag kan väva ett material som i sig skapar en tre dimensionell form. Delvis genom att sätta karaktäristiskt sätt olika material och bindningar i relation till varandra för att skapa en spänning.


VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN HV?

Intresset för och kunskaperna inom vävning! Det är så coolt.


HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Jag är så glad att jag började plugga textil. Det finns så sjukt mycket en kan ägna sig åt inom det textila området, det är bara börja någonstans!


----------

Länk till utbildningen som Tove har gått på HV Skola:
Textilhantverk Basår: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/textilhantverk-basar/

Sista ansökningsdag för höstens terminsstart är måndagen den 15 april!


#hvskola #handarbetetsvänner #hvalumni #thefutureoftextile

Påskstängt

$
0
0
Open Studios 2019 Handarbetets Vänner_foto Caroline Östlund_7088.jpg


Under påsken har HV Skola och Ateljé stängt fr o m lunchtid torsdag 18/4. Vi är tillbaka som vanligt på tisdag 23/4.

Butiken och Galleriet har öppet som vanligt, ons-fre kl. 12-16 och lör 11-16.



Dagens alumn: Ea Montelius

$
0
0
IMG_1137.jpg

Del fyra i vår intervjuserie har vi pratat med Ea Montelius, hantverkare och textilkonstnär. "Mitt bästa tips är nog att följa sina intressen inom det textila fältet, utbilda sig och vara nyfiken på att lära sig mer."

Namn: Ea Montelius

Bor i: Stockholm

Titel: Hantverkare/konstbrodös/textilkonstnär

Vilken utbildning har du gått på HV: Textilhantverk Basår och Högre textil hantverksutbildning (examen 2014).


BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

12  år på Waldorfskola (grundskola och gymnasium) där olika typer av hantverk var självklara ämnen. Sista året på gymnasiet gjorde jag ett enskilt arbete i japanskt silkebroderi som väckte ett stort intresse för textil. Jag har alltid varit intresserad av olika konstnärliga uttrycksformer. 

Efter gymnasiet ville jag börja med att utbilda mig inom det området som jag kände störst nyfikenhet och passion inför och så fördjupande som möjligt. Jag tänkte börja med ett år och sen kändes det självklart att fortsätta två år till.


VAD GJORDE DU EFTER HV? 

Första året efter HV arbetade jag med en egen utställning och jobbade några månader på ett väveri utanför Stockholm. Efter det började jag arbeta på HV ateljé som hantverkare och konstbrodös, där jag arbetar idag. 


HAR DU NÅGOT AKTUELLT PROJEKT SOM DU VILL BERÄTTA OM?

Just nu arbetar jag med att brodera en ny fana till Militärhögskolan Karlberg. Den utförs i intarsiateknik vilket innebär att det endast är ett lager tyg och broderierna ska bli lika fina på båda sidorna av fanan. Det är en avancerad teknik som jag först lärde mig när jag började jobba på ateljén. Fanan ska bli klar vid årsskiftet.


VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN DIN TID PÅ HV SKOLA?

Jag har upptäckt och vidareutvecklat mitt textila uttryck genom alla tekniker jag har lärt mig. Ett professionellt förhållningssätt till textilt skapande. 

HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Mitt bästa tips är nog att följa sina intressen inom det textila fältet, utbilda sig och vara nyfiken på att lära sig mer. Det är bra att fundera på hur man vill jobba i framtiden, vad som passar en bäst, om det är mest på egen hand, en del av en grupp eller på en ateljé.


Om du vill veta mer om Ea och hennes projekt: 

----------

Länk till utbildningen som Ea har gått på HV Skola:

Sista ansökningsdag för höstens terminsstart är måndagen den 15 april! Vi tar emot sena ansökningar i mån av plats.


#hvskola #handarbetetsvänner #hvalumni #thefutureoftextile


Examensutställning Craft Verk på HV Galleri

$
0
0
affisch (2).jpg

Den 15 maj till 1 juni ställer årets avgångsstudenter från Högre textil hantverksutbildning, Handarbetets Vänner Skola, ut sina examensarbeten på HV Galleri.

Vi avrundar vår utbildning med ett kraftverksprov, genom textilt hantverkskunnande och skicklighet har tolv verk vuxit fram. Verken består av en bred variation av uttryck med en mängd av tekniker, både i väv och konstsömnad.

Hantverket ger kraft men fem veckors utförande och formande av idéer och material skapar också motståndskrafter. I tumultet mellan dessa krafter blir ett verk till. Krafterna förvandlas i händerna, de försvinner inte även om det kan se ut som det. Kraften tar vägen någonstans, går vidare, omformas och uppdagas på nytt. En ursprungsidé revideras, ett material byts ut och en tråd går av.

Välkommen till årets examensutställning Craft Verk på Handarbetets Vänner Skola!


Medverkande är Shamiran Adam, Suha Ayal, Lea Constan, Sigrid Daregård, Norpan Magnus Eriksson, Jennie Jakobsson, Lina Kac, Julia Kåsjö, Nini Maakestad, Eva Mendel, Sofia Starborg och Cissi Wiman.

 

Vernissage onsdagen den 15 maj kl. 17.00

Öppettider fr.o.m. den 16 maj: ons-fre kl. 12.00-16.00, lör kl. 11.00-16.00

Handarbetets Vänner, Djurgårdsslätten 82, 115 21 Stockholm. Spårvagn 7 eller buss 67 till hållplats Skansen.

 

OBS! P.g.a. allvarlig allergi ber vi er vänligen att avstå från nötter och mandel, parfym och citrus.


Kontaktpersoner:
Caroline Östlund, kommunikatör
E-post: info@hv-textil.se, 08-545 686 50.
 
Shamiran Adam, avgångsstudent
E-post: contact@shami.se
 
www.hv-textil.se
#hvcraftverk
@hv_textil
@hv_skola_studerande
 
HÄR kan du besöka Facebook-eventet för vernissagen.

Dagens alumn: Ask Bjørlo

$
0
0
Ask Bjørlo.jpeg

Del fem i vår intervjuserie har vi pratat med Ask Bjørlo, hantverkare och textilkonstnär. "Jag kunde inte tro det var sant vad jag såg. Våning på våning med vävstolar i fönstren. Det var en fantastisk upptäckt för mig, och jag visste genast att jag ville studera vid HV."

Namn: Ask Bjørlo

Titel: Handvävare/Brodör/Textilhantverkare/Tekstilkonstnär

Textilhantverk Basår och Högre textil hantverksutbildning (examen 2015).


BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

Jag är född och uppvuxen i Norge, i en liten stad som heter Hønefoss. Där bodde jag med min familj som alla är konstnärer. De människor som jag ofta träffade som barn var textilkonstnärer. Inblicken i deras textila värld var spännande och mystisk, och jag bestämde mig tidigt för att själv bli textilkonstnär. Jag började också att lära mig textila tekniker med en början i stickning, virkning och senare broderi, sömnad och frivoliteter. Vad jag i slutändan längtade efter var att lära mig väva, så när jag slutade grundskolan, flyttade jag till Stockholm för att förverkliga denna önskan.

Under mitt första år i Stockholm studerade jag på Nyckelviksskolan på linjen Textil Form. Min vävlärare hade under den tiden en utställning på HV Galleri, så min klass och jag åkte till Djurgården för att se den. Det var en vinterdag och det rosa huset var täckt av snö. Jag kunde inte tro det var sant vad jag såg. Våning på våning med vävstolar i fönstren. Det var en fantastisk upptäckt för mig, och jag visste genast att jag ville studera vid HV.

VAD GJORDE DU EFTER HV? 

Jag hade sån tur att få HVs resestipendium med min klasskompis, Nanny Rådenman, och åkte till Kawashima Textile School i Kyoto, Japan. Det var både spännande och lärorikt, och trots att det var mycket nytt för oss där, kände vi oss som hemma i skolan med alla vävstolar och de djupt koncentrerade medeleverna. Efter studierna i Japan tillbringade jag en vår med egen vävstol i Norge innan jag började studera Textilvetenskap vid Uppsala Universitet. Här kunde jag dyka djupare in i textilhistorien som jag redan hade mycket av från HV. Jag gick dock bara ett termin på universitetet eftersom jag fick möjligheten att ta del av Norske Tekstilkunstneres (NTK) jubileumsutställning «Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger» på Kunstnerforbundet i Oslo och valde att fokusera på min konst inför detta. Verket jag hade med där heter «Havmenn som tenner månen» och består utav 17 textila skulpturer i ett tillhörande glasskåp. Sju av dessa är sytt av linne och broderade med antika paljetter och sysilke. Resterande tio är sydda utav ett sydkinesiskt indigotyg som är överfärgad» och hamrad till sin blanka yta. Arbetet är ett homage till och hämtar sin titel från Frida Hansens bildväv «Havfruer som tænder månen» från 1895. Hösten efter kom jag in på masterprogrammet i kunst og håndverk på Kunsthøyskolen i Oslo som jag är i färd med att avsluta nu. Det har varit två lärorika år som förberett mig ytterligare inför yrkeslivet.

HAR DU NÅGOT AKTUELLT PROJEKT SOM DU VILL BERÄTTA OM?

Mitt senaste arbete är en serie vävnader med abstrakta motiv i tekniken Beiderwand. Jag vävde mitt examensarbete på HV i denna teknik och valde att undersöka möjligheterna ytterligare i mitt masterprojekt. Min inställning denna gång har varit att väva motiven på frihand utan skisser. Jag står utan en förutbestämd utgångspunkt och tvingas tänka på ett mer direkt sätt i väven. Harnesken är ju i grunden ett ritverktyg, men känns mer så utan rutmönstret. Jag uppskattar mönsterläsningen i högsta grad, men det har varit spännande att testa nya metoder. De motiv som uppstår i dessa vävnader är både lekfulla och självständiga eftersom de vävdes med viss öppenhet och nyfikenhet. Hittills har jag fem sådana vävnader som mäter 35x180 cm, men jag planerar att fortsätta i olika format.

VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN DIN TID PÅ HV SKOLA?

Jag lärde mig så obeskrivligt mycket under min tid på HV, och jag är så tacksam för alla mina lärare som delade sin kunskap. Alla de olika ämnen har gett mig den bästa tänkbara grunden för att verka som självständig textilhantverkare: formlära, textilhistoria, materiallära, bindningslära, vävning, färgning, konstsömnad, textil montering, ekonomi, ergonomi, utställningsteknik etc. Jag lärde mig att se färger på ett nytt sätt och hur jag kunde återskapa dem i garn. Jag lärde mig att textilhistoria är människohistoria som berättar om vår tekniska och intellektuella utveckling och hur vi så länge möjlighet funnits, har smyckat vår omgivning med textilier i alla tider. Men det jag är mest glad över att jag står kvar med är mina vänner och kollegor som jag fått från HV. Textilhantverkare delar ofta många intressen, och har då lätt att knyta band. Att arbeta textilt leder till en djupare förståelse för materialet och dess framgångsätt, och med detta kan man känna igen sig i varandra oavsett vilket språk man talar.

HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Textilhantverk är i första hand givande att arbeta med, men även fysiskt och psykiskt utmanande i tider. Men min erfarenhet i det hela är att tålamodet som krävs från vävstolen sträcker sig ut i livet utanför verkstan. Lugnet som sänker sig runt ett broderi fortsätter på bussen hem. Det textila fältet är stort och fritt, så mitt tips kan vara att notera sig de områden eller material som väcker känslor. Testa alla tekniker du vill, men gå djupare in i de du tycker om. Jag vill avsluta med ett citat av Sten Kauppi, från boken “Sten Kauppi” av Mailis Stensman:

«Inom det textila fältet ryms alla skalor av sinnesstämningar från det leaste lea till det ömsintaste ömma. Inom dessa begränsningar och den ständiga kampen att rasera dessa begränsningar kan man leva ett liv, ett liv som när man tangerar durskalan i accorden, är ljust och fyllt av livsbejakande glädje, men som ingalunda utesluter förstämningarnas mollskalor.»


Om du vill veta mer om Ask: 

----------

Länk till utbildningarna som Ask har gått på HV Skola:

Vi tar emot sena ansökningar i mån av plats.



Årets stipendiater

$
0
0
Screenshot 2019-06-05 at 14.35.48.png

I samband med avslutningen på Handarbetets Vänner Skola delas stipendier ut till studerande och medarbetare på Handarbetets Vänner Skola. Vi presenterar årets stipendiater:

Sofia Starborg (Htu2), Julia Olofsson, Lykke Lindmark, Clara Cardell, Helle Rosborg och Lisa Clauson (Htu1)  tilldelades resestipendium genom Emil, Frida och Stina Hultstrands Minnesfond. De studerandes resor kommer att gå till Belgien, Frankrike, Skottland, Östterrike och England.

Cissi Wiman (Htu2) tilldelades Handarbetets Vänners vänförenings stipendium.

Suha Ayal (Htu2) mottog Täcklebo Broderiakademis stipendium.

Lisa Hartman tilldelades Catharinas minnesfonds stipendium. Lisa Hartman är bland annat klassansvarig lärare för Textilhantverk Basår på Handarbetets Vänner Skola.

Stort grattis till alla stipendiater!


Tre examensarbeten visas på Almgrens

$
0
0
image002.jpg


Tre av HVs avgångselever har blivit utvalda att visa sina examensarbeten på Almgren Sidenväveri och museum. Jennie Jakobsson, Julia Kåsjö och Cissi Wiman visar sina verk jämsides studerande från Konstfack och HDK - Högskolan för design och konsthantverk.

Utställningen öppnas på lördag 15 juni och pågår till 17 augusti.

Utställning HV Archive - Colourful Craft

$
0
0
Max Walter Svanberg HV Ateljé  1970.jpg

Vernissage 18 juni kl. 17.00-19.00

Utställningen är öppen fram till 24 augusti.

OM ÅRETS SOMMARUTSTÄLLNING

Välkommen till en färgsprakande utställning med prover, skisser och fragment ur Handarbetets vänners arkiv! Genom hela 1900-talet hade textilkonsten stor betydelse i det offentliga rummet. Alltifrån ridåer och monumentala vävar till installationer och möbelklädslar var med och satte färg på publika miljöer. Från det dramatiskt monokroma till det mustigt koloristiska blev textilen ett sätt att låta konstnärerna forma rummen – och samtidigt fylla arkitekturen med nya uttryck.

I den här utställningen får du följa textilens arbetsprocess från idéskiss och prover till färdiga verk. De färgstarka fragmenten bjuder på många berättelser om såväl enskilda konstnärskap som relationen mellan textil, arkitektur och offentlighet både i Sverige och världen.

Med i utställningen finns många verk som aldrig tidigare visats. Bland dem finns prover från konstnärer som Marie-Louise Ekman, Veronika Nygren, Olle Baertling, Edna Martin, och Sten Kauppi.

--------------
HV ARCHIVE
HV:s arkiv är en skattkammare full av fantastiska prover och skissmaterial som har tagits framunder samarbeten med olika konstnärer. Redan i slutet av 1800-talet började samarbeten och de fortsätter än idag med några av Sveriges mest namnkunniga konstnärer. Vissa projekt blev verklighet och pryder ett offentligt rum någonstans i världen och andra slutade som del av arkivet och kunskapsbanken på HV. Denna utställning är den andra i en serie som ska utgå ifrån HV:s arkiv.

Välkomna!

--------------------
Om utställningens curator: Svante Helmbaek Tirén och Katarina Evans.
--------------------
Öppettider: ons-fre kl. 12-16, lör 11-16.


Verk i bild: Max Walter Svanberg, 1970.

Dagens alumn: Sara Eriksson

$
0
0
IMG_9839.jpeg

I del sex i vår intervjuserie har vi pratat med konstvävaren Sara Eriksson "Jag var nyfiken och ville lära mig mig mera, ville fördjupa kunskaperna inom textil och få jobba med händerna. Jag hade aldrig vävt innan jag började på HV, det var främst intresset för broderi jag sökte för, vävningen kom liksom med på köpet och öppnade en helt ny värld."

Namn: Sara Eriksson.

Titel: Konstvävare och ateljéansvarig för Andreas Erikssons studio i Berlin.

Textilhantverk Basår och Högre textil hantverksutbildning (examen 2015).


BERÄTTA OM DIN BAKGRUND OCH VARFÖR DU VALDE ATT UTBILDA DIG PÅ HV SKOLA?

Jag arbetade som bild-/konstpedagog innan jag började min textila hantverksutbildning på HV. Jag hade efter att ha jobbat under flera år med pedagogisk verksamhet börjat få ett sug att lära mig något nytt. Jag har alltid varit intresserad och hållit på med textil av olika slag. Jag hittade utbildningen när jag pluggade bildpedagogik. Jag jobbade några år och sedan sökte jag. Jag var nyfiken och ville lära mig mig mera, ville fördjupa kunskaperna inom textil och få jobba med händerna. Jag hade aldrig vävt innan jag började på HV, det var främst intresset för broderi jag sökte för, vävningen kom liksom med på köpet och öppnade en helt ny värld.

VAD GJORDE DU EFTER HV? 

Jag började efter utbildningen att arbeta för konstnären Andreas Eriksson. Idag arbetar jag som konstvävare och ansvarig för den textila studion Andreas har i Berlin. Samt försöker hålla mina egna mindre projekt igång på sidan av jobbet.

VAD ÄR DET VIKTIGASTE DU HAR FÅTT MED DIG FRÅN DIN TID PÅ HV SKOLA?

Kunskapen kring hantverket, det lärarna och hantverkarna frikostigt delade med sig av. Att allt är möjligt. Möta människor som är passionerade och intresserade av samma sak och få chansen att fullt ut få syssla på heltid med något man verkligen älskar.

HAR DU NÅGOT TIPS TILL NÅGON SOM VILL VERKA INOM DET TEXTILA FÄLTET?

Våga tro på att det är möjligt och ha roligt.


Om du vill veta mer om Sara: 


----------

Länk till utbildningarna som Sara har gått på HV Skola:

Vi tar emot sena ansökningar i mån av plats.



Sommarens öppettider på Handarbetets Vänner

$
0
0
stephanie-krist-100516-unsplash.jpg

Information, öppettider och aktuellt för sommaren 2019. Läs mer:

Öppettider:

HVs administration och skola har lägre bemanning under semestertider (juli-augusti) därför kan det ta lite längre tid att få svar från oss. Enklaste sättet att få kontakt med oss är genom att skicka ett mail till info@hv-textil.se.


Galleriet och butikens öppettider under sommaren: ons-fre 12-16, lör 11-16. För att få kontakt med butiken kan ni skicka ett mail till butik@hv-textil.se eller ringa till 08-545 686 53.

Ateljén har semesterbemanning under juli-augusti därför kan det vara svårt att nå oss över telefon, men skicka ett mail så svarar vi så fort vi har möjlighet, atelje@hv-textil.se.

Utställning i Handarbetets Vänner Galleri

Under sommaren 2019 visar Handarbetets Vänner Galleri utställningen "HV Archive: Colourful Craft" där besökaren ges en inblick i Handarbetets Vänners gedigna och färgglada arkiv med arbeten från HV Ateljé, curator: Katarina Evans och Svante Helmbaek Tirén. 
Utställningen är öppen 18 juni - 24 augusti.
Öppettider: Ons-fre kl. 12-16, lör kl. 11-16 (även röda dagar), stängt sön-tis. 
 

Handarbetets Vänner Butik håller sommaröppet

Handarbetets Vänner Butik håller öppet hela sommaren. I vår butik finns material för textilt hantverk såsom vävning, stickning och konstsömnad. Det finns även litteratur och ett brett utbud av samtida och klassiska designprodukter. För information om öppettider, se ovan.


Handarbetets Vänner Skola

Heltidsutbildningar
Handarbetets Vänners läsårsutbildningar börjar 21 augusti.
I höst startar vi för andra året utbildningen Textilhantverk Sömnad som är en unik sömnadsutbildning i sitt slag i Sverige. Det är fortfarande möjligt att söka till sömnadsutbildningen och Textilhantverk Basår. Vi tar in sena anmälningar i mån av plats. Är du intresserad av att skicka in en ansökan till höstens utbildningar? Läs mer här.

Höstens kurser på HV 
Handarbetetets Vänner Skola har också ett spännande utbud av kortare kurser. 
Från och med nästa vecka har kursverksamheten sommarstängt, för att sedan öppna i september igen.
Många av höstens kurser är redan fullbokade men vi har några enstaka platser kvar, kontakta skola@hv-textil.se för information om platstillgång på våra kurser.

Handarbetets Vänner Ateljé & Licium

Under sommaren fortgår arbetet med både nytillverkning och renoveringar av kyrklig textil, samt tillverkning av fanor. För den som vill ha en inblick i ateljéns arbete visas nu i HV Galleri en utställning om arbetsprocessen kring ett urval av verk som tillverkats av hantverkarna i HV Ateljé. 

Visste du att vi erbjuder studiebesök i HV Ateljé? Kontakta info@hv-textil.se för att få information om priser och hur du bokar.

Glad sommar önskar personalen på Handarbetets Vänner!

Terminsstart på HV Skola

$
0
0
IMG_8306.jpg

Välkomna önskar vi alla nya och återvändande elever!

Onsdagen den 21 augusti kl. 10.00 hålls upprop för samtliga läsårsutbildningar på HV Skola.

Din klassansvariga lärare kommer att möta upp dig för gemensamt upprop klassvis. Du kommer att få träffa övriga klasser samt skolans personal. Din klassansvariga lärare kommer att hålla en introduktion i ditt hemklassrum. Dagen avslutas kl. 16.00.

Adress: Djurgårdsslätten 82-84. Om du åker buss 67 eller spårvagn 7 hoppar du av vid hållplats Skansen. 

Vid frågor maila skola@hv-textil.se.

Varmt välkommen!



Utställning: Emerging talents 2019

$
0
0
Artist Marie Hellström Title Björnarna  marscherar _HV Galleri.jpg

Vi har alla har en relation till det textila materialet. Det kan trösta, skydda, väcka minnen, ge associationer och det kan skava. I årets Emerging Talents - utställning kommer vi kroppsnära dessa erfarenheter. Vernissage 11 september, kl. 17-19.


De inbjudna utställarna kommer från olika utbildningar på Konstfack, Beckmans Designhögskola, Konsthögskolan i Umeå och HV Skola och visar en bredd av personliga, textila uttryck.

Linnea Bergman

Caroline Bonaldi

Lovisa Hed

Marie Hellström

Ingvild Melberg Eikeland

Erik Olsson

Frida Sörbom

 

Utställningen curerad av Studio Brieditis & Evans.

Duon arbetar med design, hantverk och produktutveckling av textilier. Studio Brieditis & Evans har samarbetat sedan 2001 med olika textila hållbarhetsprojekt.

 

Om HV Galleri

HV Galleri är ett galleri med målsättningen att visa bredden inom textil konst och form. Här presenteras utställningar, ofta av externa konstnärer och hantverkare, som ger en inblick i det textila fältet både nationellt och internationellt.

 

Utställningen är en del av Craft Week 3-6 oktober. Information om seminarier och workshops under Craft Week uppdateras löpande på vår hemsida, www.hv-textil.se.


Vernissage 11 september, kl. 17-19. 

Utställningen visas fram till söndag 6 oktober (extraöppet just denna söndag 12-16).

Öppettider: Ons-fre 12-16, lör 11-16

Välkomna!

--------------

Foto: Marie Hellström


HV Galleri deltar i Stockholm Craft Week

$
0
0
sthl, craft week liggand elogga.jpg

Premiär för Stockholm Craft Week som sätter ljuset på det samtida konsthantverket.

STHLM CRAFT WEEK 

3–6 oktober 2019 

Utställningen Emerging talents, på HV Galleri, är en del av Stockholm Craft Week.

Under fyra dagar kommer Stockholm och Värmdö att fyllas av evenemang, seminarier och utställningar. Gallerier, konsthallar, museer och ateljéer öppnar dörrarna för att uppmärksamma det exceptionella och mångfacetterade konstfältet. Svenskt konsthantverk håller hög internationell nivå. Det spänner mellan brukskonst, skulptur och installation i ett innovativt konstfält som tar avstamp i djup hantverkskunskap. Svenskt konsthantverk är på frammarsch. Initiativtagarna Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna skapar nu en ny plattform för konsthantverket mitt i stan och på Värmdö, i det anrika Gustavsberg. Upplev det unika konsthantverket– välkommen till Sthlm Craft Week. Programmet släpps i början av september på www.stockholmcraftweek.se

Jennie Jakobsson är Årets förnyare 2019

$
0
0
Screenshot 2019-09-11 at 08.29.32.png

Stipendiet delas ut av Föreningen för Svensk Hemslöjd.

Jennie är utsedd till Årets förnyare 2019 med sitt verk Margot & Margot – en jacka i spetssöm av pärlgarn och tovning i lammull. Detta är hennes examensarbete från Handarbetets Vänner Skola. 

Motivering: Spetssömmens ”stygn i luften” blir i Jennie Jakobssons tappning vackra delar i en mycket elegant helhet. Med sin jacka i tovad lammull har hon utforskat och förnyat materialen. Det är ett hantverksskickligt experiment med ull, skala, komposition och stygn. Själv kallar hon det sheep and chic, vi vill kalla det couture craft. Med jackan Margot & Margot blir Jennie Jakobsson Årets förnyare 2019.

Stipendiet delas ut den 10 oktober på Norrlandsgatan 10.

Stort grattis Jennie!
Viewing all 713 articles
Browse latest View live