
www.hv-textil.se
www.hv-textil.se
I samband med avslutningen på Handarbetets Vänner Skola delas stipendier ut till studenter och medarbetare på Handarbetets Vänner. Vi presenterar årets stipendiater:
Josefine Lindh, Johanna Söderquist och Jennifer Virgo (Htu2) tilldelades resestipendium till Kawashima Textile School genom Emil, Frida och Stina Hultstrands Minnesfond.
Amanda Leksell (Htu2) tilldelades Emil, Frida och Stina Hultstrands Minnesfonds stipendium för ett framtida fördjupningsarbete i damastvävning och dubbelvävar. Amanda Leksell är också inbjuden till att medverka i Design Students Selected 2018 som ställs ut på Formex v 34.
Stort grattis till alla stipendiater!
Information, öppettider och aktuellt för sommaren 2018. Läs mer:
| |||||||||||||||
|
Det finns ett fåtal platser kvar på våra korta utbildningar med start hösten 2018.
Lediga platser finns bl a på veckoslutskurserna Stickresan genom Sverige, Konstsömnad grundkurs, Textil formgivning och Shibori.
Den 1 september startar en grundkurs i Konstsömnad/broderi som löper över 6 veckoslut, lördag och söndag: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/konstsomnad-grund-1/
Kursen ges även som kvällskurs torsdagar kl 18.00-20.40. Det finns ett fåtal platser kvar på båda kurserna.
Lärare för kurserna är uppskattade Karin Holmberg som yrkesmässigt ägnar sig åt broderi med flera prestigefyllda uppdrag bakom sig. Bl a har hon broderat omslagen till Vilhelm Mobergs romansvit om utvandrarna, kika gärna på dem här:
https://www.youtube.com/watch?v=YF8ySqpGpYs
Om du blir nyfiken på någon av dessa kurser går det bra att ställa frågor till oss på administrationen skola@hv-textil.se Välkommen med dina anmälan!
I år, 2018, uppmärksammas 150 år av diplomatiska förbindelser mellan Japan och Sverige. Kulturutbyten är en viktig del i ett samarbete mellan länder och de båda länderna har under lång tid haft ett aktivt samarbete inom det textila området.
Utställningen är öppen 10 oktober - 8 december.
Ordinarie öppettider Galleri och Butik: Ons-fre kl. 12-16, lör kl. 11-16 (även röda dagar), stängt sön-tis.
HV-studerande Jennie Jakobsson och alumn Siri Pettersson tilldelades gotländskt stipendium för sin skicklighet i vävning.
Styrelsen för stiftelsen Landshövdingskans Anna Nylanders belöningsfond beslöt att upplösa stiftelsen och dela ut kvarvarande kapital enligt stiftarens intentioner. Stipendierna var avsedda för beredande av högre utbildning i gotländsk hemslöjd och skulle tillfalla ”två kvinnor som visat sig besitta särskild skicklighet i vävning eller annan framställning av gotländska hemslöjdsalster”. Styrelsen som består av representanter från Länsstyrelsen i Gotlands län samt Gotlands läns Hemslöjdsförening valde bland ansökningarna ut två unga väverskor som så väl passade in på dessa kriterier. Stipendiaterna Jennie Jakobsson som har ett år kvar på Handarbetets vänner och Siri Pettersson som nyligen fått ett vävuppdrag i Berlin innan hon fortsätter sin Mastersutbildning.Varmt välkomna!
Shamiran Adam, studerande på HV Skola, är en av 25 konstnärer som ställer ut genom intitativet HAVET. Projektet är ett sätt att erbjuda plats i rum som annars är stängda för många.
"HAVET är en motrörelse till egoism och elitism. Individualismen, att armbåga sig fram i konstvärlden, blir extra skadlig för de som inte tillhör normen, menar Emma (Dominguez, konststudent och initiativtagare, reds. anm)." Skriver VICE Sverige.
Utställningen visas 25 oktober – 3 november 2018.
Shamiran Adam är konstnär, vävare och konstbrodös och läser sista året på Handarbetets Vänner Skolas utbildning Högre textil hantverksutbildning.
Läs mer om utställningen: https://kultwatch.se/2018/10/27/havet-2/
Välkommen till en julmarknad med fokus på handgjorda klappar!
Handarbetets Vänners elever anordnar julmarknad där det kommer säljas främst textila verk - vävt, stickat, virkat, sytt, broderat, tovat, färgat - men även annat smått och gott.
Fika finns!
Vi tar swish och kontanter.
HV Butik har öppet hela helgen 11-16, sväng förbi och kika på julklappstips, hantverksmaterial och böcker.
PLATS
Handarbetets Vänners skola, Djurgårdsslätten 82. Rekommenderade hållplatser är Skansen som nås med buss eller spårvagn, eller Allmänna Gränd vid Gröna Lund som nås med Djurgårdsfärjan eller annan pendelbåt.
Välkommen!
OM HANDARBETETS VÄNNER
Handarbetets Vänner är ett aktivt och utåtriktat centrum för utbildning, utveckling, tillverkning och experiment av avancerade textilier och design.
Emerging Talents ”Drömmar + Japan”.
Varmt välkomna!
HV Butik finns på Djurgårdsslätten 84, hållplats Skansen.
Idag 30 november släpper HV Skola kursutbud samt öppnar anmälan för läsåret 2019/2020.
Nedan finner du länk till kurserna för kommande läsår.
Länk till kursutbudet för 2019/2020: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/#tc46=kurs-4-kortkurser
Länk direkt till anmälan: http://www.hv-textil.se/vara-verksamheter/hv-skola/utbildningar/anmalan-och-antagning/
Om du blir nyfiken på någon av dessa kurser går det bra att ställa frågor till oss på administrationen skola@hv-textil.se. Det är högt tryck på kursadministrationen, men vi svarar på frågor så fort vi har möjlighet.
Välkommen med din anmälan!
Information i korthet om kommande antagningsperiod för läsårsutbildningar.
Efter årsskiftet startar vårens antagningsperiod för Handarbetets Vänner Skolas läsårsutbildningar.
Här är datumen du ska hålla koll på:
Januari/februari Instruktioner till anmälan och temat på årets arbetsprover publiceras på www.hv-textil.se.
1 februari Anmälan till årets läsårsutbildningar öppnar. Länk till anmälan publiceras www.hv-textil.se.
15 mars Open Studios - Vi öppnar skolans lokaler för er som är intresserade av att få veta mer om våra läsårsutbildningar. Lärare, elever och personal kommer att finnas på plats för dig som vill se våra undervisningssalar och ställa frågor. Det kommer även att hållas workshops inom olika textila hantverkstekniker.
Open Studios är öppet 15 mars kl. 12.00-20.00.
15 april Sista dagen att söka till Handarbetets Vänner Skolas läsårsutbildningar.
-----------------------
Våra utbildningar i textilt hantverk:
Om du vill läsa om tidigare års antagningsprover finns mer information här:
Textilt Basår & Basår Sömnad http://bit.ly/2izOtIw
Högre textil hantverksutbildning http://bit.ly/2CRTcku
Notera att ansökningshandlingarna som ligger ute gäller 2018, och att 2019 års ansökningsinformation, som angett ovan, uppdateras efter årsskiftet.
Handarbetets Vänner tackar för detta år tillsammans med våra medarbetare, studenter och samarbetspartners!
Se verksamhetens julöppettider nedan:
-----------------
Julöppet i Handarbetets Vänner Butik och Galleri
Vi har öppet som vanligt ons-fre kl. 12-16, lör kl. 11-16.
I Galleriet visas Drömmar + Japan, läs mer: https://bit.ly/2BIAvwf
Välkomna in under julen!
-----------------
Begränsade öppettider på HV Administration, Ateljé och Skola:
Verksamheten har julstängt 24 december 2018 - 1 januari 2019. Under perioden 2-4 januari har vi lägre bemanning.
Från och med 7 januari 2019 har vi åter ordinarie öppettider.
För tredje året i rad får textilstuderande från textilhantverksskolan Handarbetets Vänner Skola i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget.
Medverkande studerande från Högre textil hantverksutbildning år 2:
Sigrid Daregård, Sofia Starborg, Julia Kåsjö, Jennie Jakobsson, Eva Mendel, Suha Ayal, Shamiran Adam, Lina Kac, Nini Maakestad, Norpan Magnus Eriksson och Lea Constan.
Sigrid Daregård, "Diskotek"
För att behålla gnistan så får vi inte glömma lekfullheten. Det är mitt nyckelord för ett liv som fortsätter spira. Trots min unga ålder så är det en vision jag kommer kämpa hårt för att behålla. Diskotek är ett exempel på denna vision. Låt oss förvandla det vardagliga diskandet till en syssla där vi lägger alla tankar åt sidan. Diskhon är din, låten är din, diska som att ingen tittar för det är din time to shine baby!
Sofia Starborg, "Fjädrar"
Hantverksstudent och textilkonservator Sofia Starborg skapar med intryck från naturens rum brukbara föremål, med önskan om att ge skönhet en plats i vardagen. Uppmaningen att hushålla med jordens resurser och pålysa orättvisor står centralt i hennes verk. Här gestaltas 13 fjädrar från 11 fågelarter ur den svenska faunan. Starborg har formgett linnehandduken Fjädrar utifrån hennes mångfacetterade blick om vad textil är och hur det kan upplevas. ”I detta projekt har jag njutit av att få sammansätta bindningar* i en variation på ett sätt som har sitt ursprung i den klassiska damasten och samtidigt nyttjar Klässbols maskinhall till det yttersta.”
Julia Kåsjö, "Tulpaner"
Julia Kåsjö arbetar återkommande med temat rötter. Det är en process som handlar om familjeband, att lämna sina rötter och finna nya vägar.
Nu har hon vidareutvecklat sina rötter och låtit dem växa till Tulpaner.
Jennie Jakobsson, "Blåhäll"
Jennie Jakobsson är en Stockholmare med starka Gotländska rötter. Hon är yrkesverksam kläddesigner sen 11 år tillbaka och utbildad på Accademia Italiana i Florens. Textilt hantverk har dock alltid funnits med henne och sedan 2 år tillbaka studerar hon på HV-skola. Hon ville komma tillbaka till eftertanken och det långsamma, samt känslan av riktig kvalité och textil i fingrarna. Hon inspireras av skickligt hantverk, men även av det där lite skeva och osymmetriska uttrycket där det syns att händer har arbetat och maskiner är långt borta.
”Med inspiration hämtad från de svenska slitryorna ville jag skapa en handduk som andas klassisk brukstextil men med en ny tvist som passar i dagens hem”.
Eva Mendel, TeraPi
Eva Mendel är uppvuxen i Roslagen och bosatt i Solna. Hon går sista terminen på Högre textil Hantverksutbildning, Handarbetets Vänner Skola och arbetade innan dess som specialpedagog med barn, ungdomar och vuxna med hörselnedsättning. Hennes mål är att bli en skicklig hantverkare inom vävning och konstsömnad. Hon dras till enkelhet och funktionalitet. Hon vill göra produkter som håller över lång tid, både i form och kvalitet. Inspirationen kommer bland annat från ”vad jag behöver i hemmet”, naturen, hunden Lilla My- en lakelandterrier.
”Textil kreativitet får mig att må bra”
Suha Ayal, "Öst möter väst"
Kökshandduken Öst möter Väst är formgiven av mig. Jag heter Suha Ayal, är arkeolog och bildpedagog. För handdukens design utgick hon från ett gammalt islamiskt mönster. Mönstret härstammar från cirkeln som har använts i många kulturer och tillskrivs egenskaper som helighet och oändlighet.
"För att uppnå en balans mellan öst och väst, text och bild kompletterade jag mönstret med en text. Texten är tagen ur Sagan om Hästen. Ett svenskt litterärt verk av Olof Von Dalin, ett inlägg från 1740 som kom att bli en folklig saga om hästen Grollen och hans ägare. Syftet med att använda just denna text är att hedra det svenska kulturella arvet. Likheter och olikheter binder samman dessa två kulturella uttryck och låter de berika och lyfta varandra."
Shamiran Adam, "Skuggan"
"Jag bryter isär en traditionell vävteknik (skuggväv) och tar dess form, separerar den för att sedan bygga samman på nytt, med inspiration från den nutida konstmusikens strukturer. Med vit bas och genom skuggor jobbar jag fram nya strukturer och rytm i formerna. Den regelbundna oregelbundenheten.
I varje nytt verk arbetar jag utifrån ett visst koncept, jag vill på så vis skapa ett unikt uttryck i varje projekt. Bindningen som skapar kvaliteten i handduken är väl utvalt för linets egenskaper. Satin (på 8 skaft) ger handduken en mjuk och följsam kvalité som tillsammans med linet blir mjukare för var tvätt som går."
Lina Kac, "Meta"
"Inspiration för mig kan vara det som gör mig glad och pirrar, vilket ju kan vara så olika i olika situationer. I den här situationen - formgivningen av den här handduken - var det kombinationen av koncept och hantverk som åstadkom den känslan.
Meta är konceptet och väven är hantverket. Handduken är vävd i bindningen spetskypert samtidigt som motivet är spetskypert; en metaväv - en väv av en väv. Och en tunn och skön kvalitet till en handduk."
Nini Maakestad, "Rallymoln"
Rallymolnen far över himlen
Digitala moln i fickan
Jaquardvävstolen var den första datorn
Skissade moln blir pixlade moln
I marin och bronsfärgat lin
I en höghastighetsmaskin
Jag snubblade över molnen
Det bidde inga ettor och nollor
Det bidde en handduk till slut
Norpan Magnus Eriksson, "Fugu"
Textil Formgivare, Musiker, Vävare. Verksam musiker sedan många år tillbaka som numera varvar turnéer och skivinspelningar med textilt arbete. Textilt arbete med fokus på vävning. Formger, och syr upp av handvävt och återbruk. Framställer ny textil och produkter genom vävning, indigofärgning och japansk sashiko och boroteknik.
Handduksmönstret med en blåsfisk på indigoblå botten är inspirerat av och en flört med ett speciellt intresse för denim och japansk/asiatisk textil design och teknik.
Lea Constan studerar textil på Handarbetets Vänner i Stockholm. Genom samspel mellan material och teknik strävar hon efter att skapa eleganta lösningar som framhäver materialets egenskaper.
Blomstrande körsbärsträd under värmande sol och blad som dansar i vinden.
----------------------------------------------------------------------
Handdukarna lanseras hos Designtorget på Götgatan 31 i Stockholm och på www.designtorget.se torsdag 21 februari.
1 februari öppnar vi anmälan till våra läsårsutbildningar.
HV Skola erbjuder tre läsårsutbildningar inom textilt hantverk, Textilhantverk Basår,Textilhantverk Sömnad och Högre textil hantverksutbildning.
Du registrerar ett konto på yh-antagning (vår ansökningssida) och väljer vilka utbildningar du vill söka. Du kan söka till flera av våra utbildningar. Du finner länken till ansökningssidan här: https://bit.ly/2DMHHcM
För att kunna söka våra läsprsutbilndingar kommer du att behöva bifoga följande dokument: Kopia på ID, CV, personligt brev, arbetsprover och betyg. För att läsa mer om ansökningshandlingar, klicka här.
Sista ansökningsdag är 15 april 2019.
Om har frågor gällande ansökan till HV Skola, vänligen maila till skola@hv-textil.se,
Varmt välkommen in med din ansökan!
Monter: C18:41 Stockholm Furniture & Light Fair. Mässan är öppen 5-9 februari.
Deras unika hanverkskunskap har, i dialog med formgivare och producent, genererat en annorlunda process där de direkt i vävstolarna skissat fram textilier och skapat flera skepnader av Madonna.
Stolen Madonna, formgiven av David Ericsson, produceras av det anrika möbelföretaget Gärsnäs. Med stolen som utgångspunkt har de elva studerande vid HV Skola fritt experimenterat med möbeltextilier. HV Skola har i flera år ställt ut på Stockholm Furniture & Light Fair. I år har vi valt ett samarbetsprojekt med en tydlig koppling till mässans huvudsakliga innehåll; möbler och inredning. Ansvarig för vårt projekt på HV Skola är Linnea Blomgren. Linnea har en MFA i Textil, är vävare och lärare på HV men även formgivare och textilkonstnär.
Stolens formgivare David Ericsson har varit gästlärare i kursen. De studerande vid HV Skolas tvååriga Högre textila hantverksutbildning har i år utforskat möbeltextilier. Dess funktion, uttryck och struktur. Vi ställer frågan om vad som klär våra möbler idag? Varför, vad och hur? I processen har flera olika moment som färgning, vävning, efterbehandling och montering ingått. Vi har undersökt vad som krävs av en textil för offentlig miljö ur hållbarhets- och kvalitetsperspektiv.
Ett stort tack till:
David Ericsson Design Studio & Gärsnäs
Foto + textil: Clara Cardell, Htu1 HV Skola.
How do you create a Grebnellaw? Artist Nosslo-Grebnellaw-Aniluap will bring her participatory performance project Grebnellaw to ‘Handarbetets Vänner’ and outline some of the answers to this question.
The gallery will be turned into a dreamlike laboratory where the imaginary red and white universe will come to life through music, textiles, visuals and performance art. The aftermath from the opening night will become a part of the exhibition.
“I love to play GOD because you are not supposed to. The creation of beings from unformed material fascinates me, to give it the ‘breath of life’. In my mind I am populating the world with Grebnellaws...and I don’t really know why...it’s a thought experiment.”
Blurring the boundaries between genres, the opening night will be a ‘live’ performance, where the participants will undergo a process on how to become a Grebnellaw. Made for the purpose of creating a living hyperbody, a collection of basic uniforms, worn by ‘models’, will be painted live in the gallery based on an individual idea of body, gender and beauty. In the Grebnellaw universe textiles, inflation, and Platonic solids have magic properties and are the key ingredients in the official Torus shaped ‘uniform'.
The laboratory will be hosted by Grebnellaw between the 4-17th of April and visitors are welcome to drop by and engage in conversations or contact the gallery to collaborate.
Since 2014, the founder of Grebnellaw, Artist Nosslo-Grebnellaw-Aniluap has combined experiences as an artist, electronic musician and performer into the red and white world of Grebnellaw. Grebnellaw has performed throughout the world but mainly in Sweden, China, South Korea, and Japan. As noteworthy side projects, Nosslo Grebnellaw Aniluap is a guest teacher in form at the Beckmans College of Design and was the costume designer for a re-imagination between Beethoven's “Fidelio” and Harry Martinson’s “Aniara” at the Opera de Lyon and at the Edinburgh Festival. Between 2014-2016 Grebnellaw participated in the touring exhibition Staged Fashion/Designed Identities curated by Helena Hertov. In 2018 Grebnellaw started staging Grebnellaws in public space with a Flash Mob invasion inside of the Oculus in NYC. Grebnellaw at Handarbetets Vänner Gallery is an installation in a series of more events.
Following installments will take place at ‘Live Action 14’ in Gothenburg, Stockholm Pride 2019, and at STOFF Stockholm Fringe Festival.
---------------------------------
Opening: 20th of March 5-8PM, Free Entrance
Exhibition period: March 20th - April 20th 2019
Kom förbi Open Studios när vi öppnar våra lokaler för dig som är intresserad av att utbilda dig inom textil och design. Fri entré!
Under dagen får du träffa våra lärare och studerande. Testa våra workshops i textilt hantverk, design och sömnad. Vi visar elevutställningar på alla våningsplan. HV Galleri visar Madonna i ny skepnad, ett samarbete mellan HTu1 och David Ericsson och Gärsnäs. Vi har öppet i HV Butik som säljer hantverksrelaterade produkter såsom garn, redskap, litteratur m.m.I bild: Amanda Leksell, tidigare elev på Högre textil hantverksutbildning, med lampan "PomPom" från förra årets designsamarbete med Designtorget.
"Jag älskar att leka gud – just eftersom man inte får det. Att skapa varelser från dött material genom att “andas liv” i det fascinerar mig. I mitt sinne fyller jag världen med Grebnellaws, men utan någon klar anledning. Handlingen drivs framåt av sig själv och skapar en ström av nya tankeexperiment."
Hur görs en Grebnellaw? Konstnären Nosslo-Grebnellaw-Aniluap tar med sig sitt interaktiva projekt till Handarbetets Vänner och skissar fram svar till denna fråga. HV-galleriet kommer att omvandlas till ett drömlikt laboratorium där ett imaginärt rött och vitt universum aktiveras genom musik, textil, bildkonst och performance. Materialet från alla händelser kommer att bli en del av verket – och framtidens Grebnellaw.
---------------
OBSERVERA ATT BUTIK OCH GALLERI ÖPPNAR FÖRST KL. 17.00.
---------------
Konstprojektet Grebnellaw står emot traditionella definitioner. Snarare kan det beskrivas som ett kontinuerligt flöde av musik, form, idéer, interaktion och rörelse, som ibland får utlopp på olika platser. Denna gång har turen kommit till HV Galleri, som kommer att genomgå en process där besökarna själva får vara med och skapa och bli en Grebnellaw. På vernissaget kommer en samling uniformer att målas live i galleriet och väcka nya idéer om kropp, kön, skönhet och fulhet. Slutresultat blir en levande ornamenterad ‘superkropp’, redo att inta världen och våra invanda föreställningar.
Grebnellaw kommer att vara värd i laboratoriet dagligen mellan 4 – 17 april. Besökare är välkomna att komma förbi och delta i samtal eller kontakta galleriet för samarbete.
OM GREBNELLAW
Sedan 2014 har konstnären Nosslo-Grebnellaw-Aniluap kombinerat erfarenheter som konstnär, elektronisk musiker och artist genom sitt projekt Grebnellaw. Grebnellaw har uppträtt i bland annat Sverige, Kina, Sydkorea och Japan. Nosslo Grebnellaw Aniluap verkar även som gästlärare i experimentell form på Beckmans Designhögskola och var kostymdesigner för en version av Beethovens "Fidelio" och Harry Martinsons "Aniara" vid Operan i Lyon och Edinburgh Festival. Mellan åren 2014–2016 deltog Grebnellaw i turnéutställningen Staged Fashion/Designed Identities kurerad av Helena Hertov, och under 2018 började Grebnellaws dyka upp i det offentliga rummet med bland annat en aktion inuti tågstationen The Oculus i New York.
Projektet på HV Galleri kommer att fortsätta i performancefestivalen Live Action i Göteborg, Stockholm Pride 2019 och STOFF – Stockholm Fringe Festival.
-------------------
Läs mer om Grebnellaw: www.grebnellaw.xyz