
För tredje året i rad får textilstuderande från textilhantverksskolan Handarbetets Vänner Skola i uppdrag att ta fram produkter för Designtorget.
I mer än 130 år har Handarbetets Vänner Skola på Djurgården i Stockholm utbildat framtidens konsthantverkare inom textila hantverkstekniker. Gemensamt med Designtorget värnar Handarbetets Vänner om produkter som håller år efter år. Under åtta veckor har de formstuderande i projektet Kollektion i småskalig produktion utmanat traditionella metoder och textila material. Med utgångspunkt från Designtorgets sortiment har de studeranse tagit fram en egen design som Klässbols Linneväveri har producerat.
Medverkande studerande från Högre textil hantverksutbildning år 2:
Sigrid Daregård, Sofia Starborg, Julia Kåsjö, Jennie Jakobsson, Eva Mendel, Suha Ayal, Shamiran Adam, Lina Kac, Nini Maakestad, Norpan Magnus Eriksson och Lea Constan.
Om handdukarna:
Sigrid Daregård, "Diskotek"
För att behålla gnistan så får vi inte glömma lekfullheten. Det är mitt nyckelord för ett liv som fortsätter spira. Trots min unga ålder så är det en vision jag kommer kämpa hårt för att behålla. Diskotek är ett exempel på denna vision. Låt oss förvandla det vardagliga diskandet till en syssla där vi lägger alla tankar åt sidan. Diskhon är din, låten är din, diska som att ingen tittar för det är din time to shine baby!
Sofia Starborg, "Fjädrar"
Hantverksstudent och textilkonservator Sofia Starborg skapar med intryck från naturens rum brukbara föremål, med önskan om att ge skönhet en plats i vardagen. Uppmaningen att hushålla med jordens resurser och pålysa orättvisor står centralt i hennes verk. Här gestaltas 13 fjädrar från 11 fågelarter ur den svenska faunan. Starborg har formgett linnehandduken Fjädrar utifrån hennes mångfacetterade blick om vad textil är och hur det kan upplevas. ”I detta projekt har jag njutit av att få sammansätta bindningar* i en variation på ett sätt som har sitt ursprung i den klassiska damasten och samtidigt nyttjar Klässbols maskinhall till det yttersta.”
Julia Kåsjö, "Tulpaner"
Julia Kåsjö arbetar återkommande med temat rötter. Det är en process som handlar om familjeband, att lämna sina rötter och finna nya vägar.
Nu har hon vidareutvecklat sina rötter och låtit dem växa till Tulpaner.
Jennie Jakobsson, "Blåhäll"
Jennie Jakobsson är en Stockholmare med starka Gotländska rötter. Hon är yrkesverksam kläddesigner sen 11 år tillbaka och utbildad på Accademia Italiana i Florens. Textilt hantverk har dock alltid funnits med henne och sedan 2 år tillbaka studerar hon på HV-skola. Hon ville komma tillbaka till eftertanken och det långsamma, samt känslan av riktig kvalité och textil i fingrarna. Hon inspireras av skickligt hantverk, men även av det där lite skeva och osymmetriska uttrycket där det syns att händer har arbetat och maskiner är långt borta.
”Med inspiration hämtad från de svenska slitryorna ville jag skapa en handduk som andas klassisk brukstextil men med en ny tvist som passar i dagens hem”.
Eva Mendel, TeraPi
Eva Mendel är uppvuxen i Roslagen och bosatt i Solna. Hon går sista terminen på Högre textil Hantverksutbildning, Handarbetets Vänner Skola och arbetade innan dess som specialpedagog med barn, ungdomar och vuxna med hörselnedsättning. Hennes mål är att bli en skicklig hantverkare inom vävning och konstsömnad. Hon dras till enkelhet och funktionalitet. Hon vill göra produkter som håller över lång tid, både i form och kvalitet. Inspirationen kommer bland annat från ”vad jag behöver i hemmet”, naturen, hunden Lilla My- en lakelandterrier.
”Textil kreativitet får mig att må bra”
Suha Ayal, "Öst möter väst"
Kökshandduken Öst möter Väst är formgiven av mig. Jag heter Suha Ayal, är arkeolog och bildpedagog. För handdukens design utgick hon från ett gammalt islamiskt mönster. Mönstret härstammar från cirkeln som har använts i många kulturer och tillskrivs egenskaper som helighet och oändlighet.
"För att uppnå en balans mellan öst och väst, text och bild kompletterade jag mönstret med en text. Texten är tagen ur Sagan om Hästen. Ett svenskt litterärt verk av Olof Von Dalin, ett inlägg från 1740 som kom att bli en folklig saga om hästen Grollen och hans ägare. Syftet med att använda just denna text är att hedra det svenska kulturella arvet. Likheter och olikheter binder samman dessa två kulturella uttryck och låter de berika och lyfta varandra."
Shamiran Adam, "Skuggan"
"Jag bryter isär en traditionell vävteknik (skuggväv) och tar dess form, separerar den för att sedan bygga samman på nytt, med inspiration från den nutida konstmusikens strukturer. Med vit bas och genom skuggor jobbar jag fram nya strukturer och rytm i formerna. Den regelbundna oregelbundenheten.
I varje nytt verk arbetar jag utifrån ett visst koncept, jag vill på så vis skapa ett unikt uttryck i varje projekt. Bindningen som skapar kvaliteten i handduken är väl utvalt för linets egenskaper. Satin (på 8 skaft) ger handduken en mjuk och följsam kvalité som tillsammans med linet blir mjukare för var tvätt som går."
Lina Kac, "Meta"
"Inspiration för mig kan vara det som gör mig glad och pirrar, vilket ju kan vara så olika i olika situationer. I den här situationen - formgivningen av den här handduken - var det kombinationen av koncept och hantverk som åstadkom den känslan.
Meta är konceptet och väven är hantverket. Handduken är vävd i bindningen spetskypert samtidigt som motivet är spetskypert; en metaväv - en väv av en väv. Och en tunn och skön kvalitet till en handduk."
Nini Maakestad, "Rallymoln"
Rallymolnen far över himlen
Digitala moln i fickan
Jaquardvävstolen var den första datorn
Skissade moln blir pixlade moln
I marin och bronsfärgat lin
I en höghastighetsmaskin
Jag snubblade över molnen
Det bidde inga ettor och nollor
Det bidde en handduk till slut
Norpan Magnus Eriksson, "Fugu"
Textil Formgivare, Musiker, Vävare. Verksam musiker sedan många år tillbaka som numera varvar turnéer och skivinspelningar med textilt arbete. Textilt arbete med fokus på vävning. Formger, och syr upp av handvävt och återbruk. Framställer ny textil och produkter genom vävning, indigofärgning och japansk sashiko och boroteknik.
Handduksmönstret med en blåsfisk på indigoblå botten är inspirerat av och en flört med ett speciellt intresse för denim och japansk/asiatisk textil design och teknik.
Lea Constan studerar textil på Handarbetets Vänner i Stockholm. Genom samspel mellan material och teknik strävar hon efter att skapa eleganta lösningar som framhäver materialets egenskaper.
Blomstrande körsbärsträd under värmande sol och blad som dansar i vinden.
----------------------------------------------------------------------
Handdukarna lanseras hos Designtorget på Götgatan 31 i Stockholm och på www.designtorget.se torsdag 21 februari.